Fashion / Society

“Jeg vil ikke bli brukt til falsk markedsføring”: Ceval om å være tro mot seg selv

By Allyson Shiffman

Photo: Dan Beleiu

Hun har frontet internasjonale kampanjer og posert med Kate Moss. Hun har gjort suksess på catwalken og blitt foreviget av verdens mest berømte fotografer. Ceval Omar er en norsk, trans, mørkhudet kurve modell og befinner seg helt i starten av karrieren – en karriere som allerede har skutt fart mot stjernene

Bare sekunder etter at vi har satt oss ned med Ceval, kommer diktet til Maya Angelou på rams. “The sun has come. The mist has gone. We see in the distance our long way home. I was always yours to have. You were always mine. We have loved each other in and out of time”, resiterer hun på engelsk. Etter en liten tenkepause, funderer hun over “hvor mange motefolk som hater mote”, og vi knekker sammen i latter på sofaen i Københavns nye Soho House. Så spanderer hun en runde tequila.

Advertisement

Dette er Ceval. Hun bytter helt uanstrengt mellom å være din beste venninne og din kloke storesøster. Fire år har gått siden den norsk-somaliske curve modellen, som er både transkvinne, mørkhudet, slo igjennom i motebransjen. To og et halvt år av disse var under pandemien og hun har allerede vært den første på flere områder. Første transmodell til å være ansiktet til YSL Beauté, og første mørkhudede trans curve modell i britiske Vogue. Hun har posert med Kate Moss og naken på reklameplakater for Dolce & Gabbana verden over. Å kalle henne et ikon, er helt på sin plass.

Photo: Dan Beleiu

Men tilbake til diktet. Ceval leste det første gang i Oslo som tenåring, og det er fortsatt favoritten hennes den dag i dag. “Jeg gikk gjennom en vanskelig periode, og da jeg leste det var det som om jeg møtte meg selv og snakket til meg selv”, forteller hun. “Det var den engstelige versjonen av meg som snakket til den versjonen av meg som jeg gjerne ville bli.”

Det virker som om Cevals ønske-versjon – den sanne Ceval – er den som sitter foran meg på uteplassen på Soho House. Hun ser ut som et moderne renessansemaleri der hun sitter, kledd i en Jean Paul Gaultier vintagetopp som fremhever formene hennes, et minimalt dekkende skjørt og skyhøye platåsko fra Saint Laurent, også de vintage. Balenciaga City-vesken står ved siden av henne på sofaen. De neste dagene skal hun gå på catwalkene Holzweiler og Rotate under moteuken i København. Hun utstråler så mye stjernekvalitet at flere servitører stopper opp for å spørre hvem hun er.

I barndommen drømte ikke Ceval, som i dag er 27 år, om å bli modell, men heller om sin egen kvinnelighet. “Jeg drømte at jeg var en av disse kvinnene, og brukte dem som referansepunkter på min egen reise”, forteller hun. “Jeg drømte at jeg var dem og levde livene deres. Det var nesten som en forelskelse som varte helt til jeg ble tøff nok til å være meg selv”. Passende nok var en av disse “forelskelsene” Naomi Campbell.

Cashmere poncho, €6,350. Gabriela Hearst. Pearl embroidered necklace, €325. Dries Van Noten. Photo: Dan Beleiu

Top, €1,090, Crystal embroidered trousers, price on request. Both Mugler. Photo: Dan Beleiu

Selv om hun gjorde alt for å skjule hvem hun egentlig var, kom det likevel små drypp innimellom som viste hennes sanne jeg. Da Ceval var syv år, ville hun begynne med dansing, men moren hennes ville at hun heller skulle spille fotball. “Så jeg løy til henne og sa at dansing ville hjelpe meg med fotballen”, ler hun. Hun valgte likevel en ganske tradisjonell utdannelse da hun studerte media og kommunikasjon i Oslo. Planen var å jobbe bak kamera – som fotograf, produsent eller kanskje journalist.

Ceval hadde sitt første møte med haute couture da hun var tenåring. Hun var rastløs og frustrert over livet i Oslo, og rømte av og til til London hvor hun bodde hos en kusine. Det var der hun begynte å uttrykke sitt sanne jeg. “Jeg bodde hos kusinen min og pyntet meg etter alle kunstens regler. Jeg følte meg så kreativ”, sier hun. “Når du er så ung og allerede vet at ‘dette er meg’, så begynner folk rundt deg å tro på det også”. Et av de første bildene av henne med «smykker og hår» ble tatt av en street style fotograf da hun bare var “en baby” (hun var 18 år).

Hun husker en gang hun pyntet seg skikkelig og gikk for å henge utenfor Vivienne Westwood’s show på Somerset House under moteuken i London. “Jeg sto utenfor og røykte med vennene mine og så sier PR-damen, ‘Showet begynner nå, du må komme!’”. Ceval var tydeligvis så flott at hun så ut som om hun hørte til der, og trengte ikke engang å snike seg inn. “Jeg satt meg på andre rad sammen med to venner”.

From left to right, beginning at the top: Cut-out bodysuit, €690, Sports bra, price on request, Corset dress, price on request, Corset dress, price on request, Cut-out bodysuit dress, €1,390, Bra, price on request, Gradient mesh dress, €990, Top, €1,090, Jersey bodysuit, €490. All Mugler. Photo: Dan Beleiu

En annen gang snek jeg inn på J.W. Andersen showet og satt på første rad ved siden av Anna Wintour. “Jeg gikk backstage og møtte henne der», sier hun, som om det var den mest naturlige ting i verden. “Vent nå litt, du gikk bare bak scenen og møtte Anna Wintour?”, spør jeg. “Hva sa du til henne da?!”
“Hei”, svarer Ceval, mens hun fniser.

Når det gjelder modelljobben, skjedde alt på én gang. Oslo-byrået Heartbreak hadde sett bilder av Ceval på sosiale medier, men de hadde ikke signert noen avtale med henne enda. I 2018 var Maison Margiela på utkikk etter transkvinner til lanseringen av den nye duften Mutiny. Da castingansvarlig Jess Hallett kontaktet Heartbreak, viste de henne noen Facebook-bilder av Ceval («Agenten min har egentlig bedt meg om å ikke fortelle dette til noen», innrømmer Ceval).

“Blant alle jentene, var det meg hun likte best. Jeg ventet to uker uten å få jobben”, forteller Ceval. “Men to uker senere, midt i en fyllesyke, ble jeg oppringt klokken to på ettermiddagen og fikk beskjed om å komme meg til byrået med én gang”. Ceval tok sine første polaroidbilder og en uke senere ringte byråer fra hele verden. Før hun i det hele tatt hadde takket ja til et større oppdrag, var det laget en profil av henne på Refinery29. Så dro hun til New York og signerte med Muse. Deretter Present i London, Women360 i Paris, Mega i Tyskland og Uno Models i Barcelona. Det var en helt vill periode. “Jeg og vennene mine var på fest med Lindsay Lohan”, mimrer hun.

Embroidered quilted cape, €2,075, Flower embroidered tulle skirt, €1,375, Crystal and pearl flower brooch, €315, Baroque pearl and crystal large brooch, €175. All Simone Rocha. Crystal embedded suede wedge heels, €575. Paris Texas. Photo: Dan Beleiu

Top with hoodie, €591, Trousers, €702. Both Chet Lo via Fashion East. Hand painted wings made out of upcycled materials, price on request. Saunders Ervin. Photo: Dan Beleiu

Et par uker før vi møttes for å gjøre Cevals førsteside i Vogue, ringer hun meg på FaceTime. Hun sitter i badekaret i den nye leiligheten i Paris, ansikte omringet av såpeskum. Solbrillene er på og sigaretten tent. Det er tydelig at hun mener alvor. Hun vil at førstesiden skal bli noe stort – helst historisk. Rett etter at vi har lagt på, sender hun en e-post til hele teamet vårt. Hun vil at alle venninnene hennes, søstrene, skal bli med på forsidebildet. Hun sender oss til og med et eksempel på hva hun mener; Peter Lindberghs førsteside i Vogue-cover der han er omsvermet av supermodeller fra 1990-tallet. Så snart vi går med på ideen hennes – noe annet ville vært galskap – går Ceval løs på jobben og sender sms og ringer rundt for å booke Airbnb til de som kommer utenbysfra.

Dette er altså historien bak hvordan vi endte opp med ni enestående LHBTQ-ansikter på førstesiden. Det er to nordmenn i tillegg til Ceval; Inti Wang, en ikke-konform Balenciaga-muse, og Jacqueline Landvik, transfotografen som har foreviget Ceval for vårt eget magasin. Vi har også en danske; den skeive modellen Chili Dia. Og så har vi de fremadstormende transmodellene Gia Bab, Raya Martigny, Maxim Magnus og Micky Francis Hes. Og ikke minst transmodell og musiker Dustin Muchuvitz.

Embroidered quilted cape, €2,075, Flower embroidered tulle skirt, €1,375, Crystal and pearl flower brooch, €315, Baroque pearl and crystal large brooch, €175. All Simone Rocha. Crystal embedded suede wedge heels, €575. Paris Texas. Photo: Dan Beleiu

Tilbake på Soho House spør vi Ceval hvorfor hun valgte (når vi først snakker om Lindsay Lohan) å dra en Mean Girls; nemlig å bryte kronen sin opp i småbiter og dele den med vennene sine. Det ville tross alt vært bedre for karrieren hennes hvis hun var alene på førstesiden. “Dette kunne ha vært en feiring av kun meg selv”, svarer hun. “Men jeg ville at det skulle være en hyllest til alle de sidene ved meg som baner vei for meg på denne kloden, slik som jeg baner vei for dem”. Hun tar en pause før hun legger til: “Venninnene mine fortjener også å bli hyllet og å få sitt øyeblikk i rampelyset”.

Inti Wang beskriver bildet på førstesiden vår som “dolls united”. Den norske modellen møtte Ceval for første gang da de begge var “16 år og snek seg inn på nattklubber”. “Jeg gikk opp til toppetasjen der det var full musikk, og der så jeg henne danse i 15 centimeter høye platåsko og med en halv meter med hår”, minnes hun. “Hun var helt tydelig midtpunktet, og energien var ordentlig smittsom”. I følge Inti ga fotoshooten varme langt inni sjelen.

Ceval forteller meg at Inti, og alle de andre modellene på førstesiden, har blitt som søstre for henne, noe hun hadde håpet å finne på denne reisen. “De har vist meg kjærlighet som bare søstre kan, med både omtenksomhet og intelligens. De fleste av dem kjenner ikke hverandre, men de er alle en del av meg”. Søsterskapet, ble så sterkt at da Ceval tok bilder alene savnet hun fellesskapet og hvor morsomt de alle hadde det sammen.

Hand printed earrings, €350, Choker, €210, Flower ring, €250. All Hugo Kreit. Photo: Dan Beleiu

Cashmere poncho, €6,350. Gabriela Hearst. Pearl embroidered necklace, €325. Dries Van Noten. Photo: Dan Beleiu

De to norske transmodellene, Jacqueline og Ceval, holdes sammen av et usynlig bånd. Det var faktisk Jacquelines bilder av Ceval som først fanget oppmerksomheten til byråer og castinansvarlige. Duoen møttes utenfor en kunstutstilling i Oslo i 2016 og har holdt sammen siden. Ceval overdriver ikke – du treffer sjelden på den ene uten den andre. To dager senere hører jeg navnet mitt overdøve den lave summingen av en gruppe mennesker på et motearrangement og når jeg snur meg, ser jeg dem side om side, der de står lent mot en vegg og smiler. Når Ceval får et stort oppdrag, er Jacqueline alltid den første hun ringer fordi “hun alltid blir mer oppspilt enn meg”.

“Du vet når skeive folk sier ‘Hun er i vinden’? Ceval er bokstavelig talt det”, sier Jacqueline, mens hun legger til at “det å skulle balansere det sårbare med en jobb som modell er veldig utfordrende”. Ceval har blitt en gjenganger i fotografiene til Jacqueline, som sluttet på videregående for å begynne på fotokunstskole da hun var 16. “Jeg har tatt utrolig mange bilder av Ceval”, sier Jacqueline. “Nesten alle bildene på Instagram-kontoen hennes er det jeg som har tatt”.

Jacqueline understreker at “vi er veldig frigjorte, heldige og privilegerte i Oslo”, men samtidig “følte hun aldri at hun passet inn” under oppveksten. Det var før hun møtte Ceval. “Da Ceval kom inn i livet mitt, fikk jeg en ny søster som støttet meg på min egen reise, og det har forandret livet mitt til det bedre på alle mulige måter”, sier hun, og legger til at Inti også er en del av hennes nye norske familie (“Jeg har alltid tenkt at vi er litt som Powerpuff Girls – alltid på farten og alltid med støtte i ryggen”, skyter Inti inn). Cevals og Jacquelines karrierer har skutt fart i takt.

Quilted dress, price on request, Platform heels, price on request. Jean Paul Gaultier Haute Couture by Oliver Rousteing. Photo: Dan Beleiu

Cut-out bodysuit dress, €1,390. Mugler. Cut-out bodysuit, €690. Mugler. Photo: Dan Beleiu

Da sistnevnte ble invitert til å delta i Vogue sin “Hope”-utgave i 2020, var det ingen tvil om at Ceval skulle være modellen hennes. Til gjengjeld insisterte Ceval på at Jacqueline skulle være med på dette førstesidebildet. Jacqueline var ikke akkurat overrasket over at hennes nærmeste søster og allierte inviterte henne med på førstesiden til Vogue Skandinavia, men den surinamsk-nederlandske modellen Gia Bab, som bare har kjent Ceval siden moteuken på Palais de Tokyo i fjor, trodde ikke sine egne øyne da hun fikk tilbudet.

“Jeg var på Ibiza da jeg fikk en melding fra Ceval der hun spurte meg om å bli med”, forteller Gia. “Akkurat da forsto jeg ikke helt hva slags arrangement dette var. Jeg trodde vi skulle feire at hun skulle være på førstesiden”. Gia syntes det var spennende å høre at en annen BIPOC-transmodell skulle komme på førstesiden av magasinet vårt. Og da hun forsto at hun også skulle på førstesiden? “Først lo jeg godt fordi jeg trodde det var en misforståelse”, sier hun. “Men så gikk det heldigvis opp for meg at det var sant”.

Ceval har ikke bare funnet søstre i modellene på førstesiden vår, hun har også funnet seg et nytt hjem i Paris. For litt over et år siden tilbrakte hun halvannen måned i den franske hovedstaden, og da oppholdet var over ringte hun Jacqueline og gråt: “Jeg føler meg ikke så annerledes her. Det er ingen som ser rart på meg”. “Jeg elsker Norge, det er der jeg vokste opp og har bodd hele livet. Men det er så åpenlyst hva folk tenker om meg og hvor annerledes jeg er. Jeg føler det på hele kroppen. Hver dag. Det er verken komfortabelt eller inspirerende når man kommer inn i et rom og man umiddelbart får bekreftelse på hvor annerledes man er fra alle de andre”. Jacqueline har også flyttet, og duoen bor selvfølgelig sammen.

Embroidered sequins coat, €2,295, Pearl embroidered necklace, €325. Both Dries Van Noten. Underwear. Ceval’s own. Photo: Dan Beleiu

Sports bra, price on request, Gradient sheer leggings, €490. Both Mugler. Corset dress, price on request. Mugler. Photo: Dan Beleiu

Selvom stjernen Ceval har vokst – og fortsetter å vokse – i en fart uten sidestykke, ser det ut som om bransjen har hatt problemer med å holde følge. Hun kommer ofte til fotoshoots der klærne ikke passer, selv om hun har gitt beskjed om størrelse til stylistene og designerne på forhånd. “For å være helt ærlig, fikk jeg et sammenbrudd under fotoshooten til denne førstesiden”, innrømmer hun. Klær måtte kuttes opp og stoff måtte legges til (det gjaldt ikke førsteside-looken, som var skreddersydd av Mugler). “Jeg følte meg helt forferdelig, og lurte på ‘Hvorfor er det jeg som må føle at kroppen min er feil, når det ikke er kroppen min som er feil, men designet?’”

Cevals egen selvtillit er ikke den eneste som står på spill når klær må endres på for å passe henne. “Jeg vil ikke bli brukt til falsk markedsføring”, sier hun. “Jeg vil ikke at folk skal se meg i et plagg og tenke at det kan de også gå med, men når de kommer til butikken finner de ut at det ikke finnes i den størrelsen”. Hun beskriver et vanlig problem i en bransje som gjerne vil vise frem ulike kroppstyper, uten å faktisk ta hensyn til disse kroppstypene når plaggene skal i butikken. Hun oppsummerer med et sitat som fortjener sin egen t-skjorte: “Jeg vil aldri kunne stå for uærlighet når jeg lever i sannheten”.

Hand painted patchwork dress, price on request. Charles de Vilmorin Couture. Photo: Dan Beleiu

Flower ring, €250. Hugo Kreit. Photo: Dan Beleiu

Denne sterke uttalelsen til tross, Ceval vil ikke kalle seg selv en aktivist. “Jeg lever livet aktivt», sier hun, helt enkelt. “Og det gjør at jeg aktivt informerer, inspirerer og opplyser, bare ved å eksistere». Dette er en følelse som søstrene hennes kjenner seg igjen i. “Ceval er en pioner i transsamfunnet. Hun bryter så mange barrierer bare ved å være seg selv, en mørkhudet modell”, mener Gia. “Jeg er så stolt av henne og føler meg heldig som kan jobbe for en endring i bransjen sammen med henne. Sammen jobber vi for mangfold og like muligheter. Vi vet begge at det ikke alltid vil være enkelt å stå på frontlinjen, men det at hun åpner så mange dører for oss, gjør at vi har mye å se frem til”.

Ceval gjorde nylig en kampanje som kommer til å gi henne “supermodell”-status på rekordtid, samtidig som den gir henne muligheten til å nå ut til et enda bredere publikum. Dette kommer til å bli noe stort og helt unikt, men de som kjenner henne best er ikke overrasket i det hele tatt. “Jeg har alltid sett henne som den hun er – en stjerne og et ikon», hevder Jacqueline. “Endelig har resten av verden også fått opp øynene”. En gruppe høye og velkledde mennesker – antageligvis modeller – kommer inn på uteplassen på Soho House. “Åh, herregud, er du Ceval?!”, utbryter en av jentene. De luftkysser og foreslår at vi slår oss sammen på et større bord. Vi bestiller flere drinker, og Ceval blir et naturlig midtpunkt med sine utrolige historier som får alle til å le høyt. Det virker som om hun finner nye søstre hvor enn hun går. En rekkevidde som stadig utvides. Et tre som folder seg ut og lager nye blader.

From left to right: Cut-out bodysuit, €690. Mugler. Sports bra, price on request, Gradient sheer leggings, €490. Both Mugler. Corset dress, price on request. Mugler. Cut-out bodysuit dress, €1,390. Mugler. Photo: Dan Beleiu

Photographer: Dan Beleiu
Stylist: Julia Brenard
Makeup Artist: Vanessa Bellini
Hair Stylist: Pablo Kuemin
Nail Artist: Christina Conrad
Models: Ceval Omar, Raya Martigny, Jacqueline Landvik, Chili Dia, Inti Wang, Dustin Muchuvitz, Maxim Magnus, Micky Hes, Gia Bab
Photographer Assistants: Kristina Weinhod, Frédéric Trölher
Stylist Assistants: Celinda Woodward, Saunders Ervin
Makeup Assistants: Anne Chailloux, Xiaoyuan Yang
Hair Assistants: Yi-Hanjen, Cloé Hobim Eva Dolou
Seamstress: Faith Kukla
Production Manager: Michelle Ngadino
Production: Clara Rea, Jiawa
Executive Producer: Kornelia Eklund
Movement Director: Eris Christison
Senior Production Assistant: Apolline Baillet
Production Assistants: Aude Atchori, Pierrot Leba, Samididou Awessou
Retouch: Nadia Seelander